Hotel boeken in IJsland

IJsland is één van de meest spectaculaire landen ter wereld om te bezoeken. Wie van ongerepte natuur in al zijn extreme vormen houdt kan zijn hart ophalen op het eiland. Maar niet alleen voor avonturiers heeft IJsland veel te bieden. Hoofdstad Reykjavik is een bescheiden shoppingparadijs. Je kunt er nog écht leuk snuffelen in kleine boektieks. Kunstnijverheid staat nog hoog in het vaandel en het nachtleven is er bruisend. De IJslandse kunst- en muziekscene heeft wereldwijd aanzien. Buiten de hoofdstad bruist het vooral ónder het grondoppervlak. Actieve vulkanen, warmwaterbronnen, geisers en watervallen bepalen het landschap. Naast bergen en kraters is er ook het uitgestrekte vulkanische landschap rond de Langjokull glacier: een woestijn van vulanisch stof waardoor je urenlang rechtdoor kunt rijden om in de middle of nowhere opeens een hotel aan te treffen.

In de winter, wanneer het daglicht schaars is, maakt het hemelse schouwspel van het noorderlicht een overgetelijke indruk. En vergeet ook de prachtige fjorden aan de noordoost kust niet. Met je huurauto en een bleek zonnetje is het op de vrijwel uitgestorven rondweg puur genieten. Een verblijf in IJsland hoeft, met een beetje voorbereiding, niet veel te kosten. Hotels en guesthouses zijn betaalbaar en de service is zeer goed. 

LandIJsland
HoofdstadReykjavik
Gemiddelde prijs hotelovernachting€239,9
TaalIJslands
ValutaIJslandse kroon (ISK)
Beste reistijdmei en september
Aantal inwoners340000
TijdzoneUTC+0 (tijdsverschil: 2 uur vroeger)
Telefooncode+ 354
Gemiddelde zomertemperatuur12,9 graden

Zoek beste hotels IJsland november 2024

Een vakantie in IJsland is een onvergetelijke ervaring. Het eiland is zonder twijfel één van de meest spectaculaire landen ter wereld om te bezoeken. Wie van ongerepte natuur in al zijn extreme vormen houdt kan zijn hart ophalen op het eiland. Maar niet alleen voor avonturiers heeft IJsland veel te bieden. Hoofdstad Reykjavik is een bescheiden shoppingparadijs waar het nog écht leuk snuffelen is in kleine boektieks en waar kunstnijverheid nog hoog in het vaandel staat. Het nachtleven is er bruisend en de kunst- en muziekscene heeft wereldwijd aanzien. Zoek je een geschikte accommodatie? Kies hieronder jouw vertrekdatum en ontdek het actuele hotelaanbod. 

Booking.com

Kies een van de beschikbare regio’s

Ijsland bestaat uit diverse regio’s waar je kunt overnachten. Kies hieronder een van de regio’s en vind meer informatie over de omgeving en het hotelaanbod. Zie ook ook hotelkamers in Italië en verblijven in Kroatië.

Populaire plekken in deze regio:

De natuur van Ijsland

IJsland blinkt uit als het gaat om natuurwonderen. Het land en de natuur is zich al eeuwen aan het vormen en doet dat nog steeds. Het resultaat: spectaculaire landschappen, vulkanen, watervallen, gletsjers, fjorden, rivieren, geisers, borrelende modderpoelen en geothermische baden. Te midden van al dit moois valt een hoop te beleven. Of je het land nu per auto, fiets, motor, te voet of te paard doorreist.

Watervallen
Watervallen zijn er in alle soorten en maten in IJsland. Van kleine stroompjes langs een berghelling tot enorme en zeer indrukwekkende exemplaren waarbij de kracht van de natuur zich laat gelden. De bekendste watervallen bevinden zich langs of in de buurt van de rondweg en zijn makkelijk te bereiken.We hebben er een aantal op een rijtje gezet, maar dit is zeker geen uitputtend overzicht:

De Dettifoss in het noorden van IJsland (in een kloof die Jökulsargljufur heet) is een enorm natuurspektakel. Veel minder bekend dan de Golfoss die deel uitmaakt van de Golden Circle, maar zeker zo indrukwekkend. Je kunt tot op de rand van de waterval komen en je daar vervolgens heel nietig voelen zo vlak naast al het watergeweld.

Trap bij de Seljalandsfoss
Het bijzondere van de Seljalandsfoss is dat er een pad langs omhoog loopt waarmee je achter de waterval kunt komen. Vanaf de weg lijkt de waterval niet zo groot, maar dichtbij -of er achter- is het een heel indrukwekkend gezicht. In de winter en het voorjaar kan het stuifwater bevriezen, wat het onmogelijk kan maken de trap naar boven te betreden. Maar het levert wel mooie plaatjes op.

Glufrafoss
Vanaf de Seljalandsfoss kun je wandelen tot aan de Glufrafoss, een tussen de rotsen verborgen waterval. Je moet dan wel een eindje door het ijskoude water, dus neem regenlaarzen mee. In de buurt van Akureyri ligt de Godafoss, wat ‘waterval van de Goden’ betekent. Het is misschien wel de meest indrukwekkende waterval van IJsland en zeker een bezoekje waard als je in het noorden bent. De Godafoss ligt in het noorden van IJsland, in de buurt van Akureyri. De Godafoss betekent letterlijk vertaald “waterval van de Goden” en is een van de meest indrukwekkende watervallen van IJsland. De waterval is 12 meter hoog en 30 meter breed en valt in twee delen naar beneden.

Blue Lagoon Reykjavik

Blue Lagoon Reykjavik is een geothermisch bad en één van de meest bezochte attracties in IJsland. De spa ligt in een lavaveld in Grindavík op de Reykjanes Peninsula, in het zuidwesten van IJsland. De Blue Lagoon Reykjavik is eenvoudig te bereiken met auto en openbaar vervoer. Vanaf hoofdstad Reykjavik is het ongeveer 30 minuten rijden, vanaf vliegveld Keflavík een kleine 20 minuten.

Het warm water in de Blue Lagoon Reykjavik is rink san mineralen (silicium en sulfaat) en er wordt dan ook een helende werking aan toegeschreven. De watertemperatuur schommel tussen de 37 en 39 graden celcius. Behalve het luxe resort, omvat het complex ook een onderzoekersfaciliteit waar onderzoek wordt gedaan naar huidziekten en de invloed van het mineraalrijke water hierop.

Geothermische centrale
De Blue Lagoon Reykjavik is een door mensen gemaakte lagune die gevuld wordt met warm water uit de nabij gelegen geothermische energiecentrale Svartsengi. Iedere twee dagen wordt het water ververst. Het hete water uit de aardkorst onder IJsland wordt in eerste instantie gebruikt voor de opwekking van energie. Als het de stroomturbines voorbij is gaat het door een warmtewisselaar, waarmee de bevolking van IJsland van warm water wordt voorzien. Hierna stroomt het water de Blue Lagoon in voor recreatief en medicinaal gebruik.

Bezoek aan de Blue Lagoon Reykjavik
Er zijn vier verschillende toegangspakketten verkrijgbaar voor de Blue Lagoon Reykjavik, in prijs variërend van 33 euro in de winter voor een standaard ticket tot ruim 400 euro voor het meest luxe pakket in de zomer. De verschillen zitten in het al dan niet toegang hebben tot de exclusive lounge en de beschikbare accessoires (slippers, handdoeken). Daarnaast zijn drankjes en hapjes inbegrepen in de duurdere pakketten. Voor meer informatie en actuele prijzen, zie de website van Blue Lagoon Iceland. IJsland kent een hoge mate van toezicht op hygiëne. Van gasten van de Blue Lagoon wordt verwacht dat ze voor en na een bezoek aan het bad een douche nemen.

Leukste steden en dorpen in Ijsland

Akureyri
Hoofdstad van het noorden en na Reykjavik met ongeveer 18.000 inwoners de tweede grote stad van IJsland. De stad ligt aan de Eyjafjörður (eilandflord) en ligt aan de rondweg van IJsland. Ondanks de ligging, vlak onder de poolcirkel, heeft de stad een erg groen uiterlijk. De vele parkjes, particuliere tuinen en de beroemde botanische tuin maken dat de stad zeker een bezoekje waard is.

Egilsstaðir
Egilsstaðir is een stad in het oosten van IJsland, met ongeveer 2.220 inwoners.. Over het algemeen is hier door de relatief gunstige ligging het weer het beste. De stad is gesticht in 1947 als centrum voor de omringende landelijk regio. Alle hoofdwegen van de regio komen samen bij de brug over de Lagarfljórt, wat de ligging van de stad gunstig maakt. In de buurt liggen de dorpen Neskaupstaður, Seyðisfjörður en Reyðarfjörður

Hafnarfjörður
Gezellig klein stadje op 10 kilometer ten zuid-westen van Reykjavik, gelegen aan het gelijknamige flord. Jaarlijks wordt er een vikingfestival georganiseerd in Hafnarfjörður waar je onder andere naar zwaardvechten kunt kijken en viking handwerk kunt kopen.

Höfn
Het ongeveer 2.000 inwoners tellende Höfn ligt op een schiereiland russen de Hornafjörður en Skarðsfjörður fjorden. Vanuit het vissers- en handelsstadje worden bustochten georganiseerd naar de Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa en het nabijgelegen gletsjermeer Jökulsárlón. Het nationale park Skaftafell is vanuit Höfn makkelijk bereikbaar, evenals de gekleurde ryolierbergen van Lónsöræfi. Höfn heeft een eigen luchthaven die alleen voor binnenlandse vluchten wordt gebruikt. Eind juni of begin juli vindt het jaarlijkse kreeftfestival (Humarhátíð) plaats in Höfn.

Húsavík
Aan de oostkust van de Skjálfandi baai ligt Húsavík, een dorp met ongeveer 2.500 inwoners. Naast de visserij speelt het toerisme hier een grote rol. Vanuit Húsavík kun je op een vissersboot mee om op volle zee walvissen te bekijken. Het prachtige houten kerkje in het dorp is volgens veel IJslanders het mooiste kerkje van het land..

Keflavik
Keflavik ligt op het schiereiland Reykjanes, op ongeveer 50 km ten zuidwesten van de hoofdstad Reykjavik. De internationale luchthaven van IJsland ligt hier, dus wie IJsland per vliegtuig aandoet zal in de meeste gevallen hier aankomen. Het dorp zelf is een bezoekje waard voor het maritieme museum (Reykjanes), het Duushús en de Keflavíkurkirkja, een kerk uit 1915.

Ísafjörður
Ísafjörður is de hoofdstad van de IJslandse regio Vestfirðir (Westfjorden). De visserij is een belangrijkste bron van inkomsten voor de bijna 3.000 bewoners van het prachtig gelegen stadje. Vanuit de haven kun je de boot nemen naar naburige dorpen. De haven wordt ook regelmatig aangedaan door cruiseschepen. Ondanks de kleine bevolking en historische isolatie van de rest van het land ademt het stadje een echte stedelijke sfeer uit. De laatste jaren is Ísafjörður in de rest van IJsland bekend door zijn alternatieve muziekscene. Jaarlijks vint er is een alternatief festival plaats: Aldrei fór ég suður, wat Nooit ging ik weg (naar het zuiden, oftewel Reykjavík) betekent.

Selfoss
Selfoss in het zuidwesten van IJsland ligt aan de oostelijke oever van de rivier Ölfusá in het midden van IJslands grootste landbouwgebied. In 2008 is het gebied getroffen door een aardbeving die aanzienlijke schade aan gebouwen heeft aangericht. De bekendste attractie van Selfoss is de hangbrug over de Ölfusá, die vanuit het restaurant van Hotel Selfoss mooi te zien is. Het warm wate van Selfoss komt uit de nabij gelegen warmwaterbron Borleifskot. Eén Kilometer ten noorden van Selff ligt het plaatjes Laugardælir, waar in januari 2008 de voormalig wereldkampioen schaken Bobby Fischer ligt begraven.

Stykkishólmur
Stykkishólmur heeft 1.090 inwoners en fungeert als commercieel centrum voor de streek. Er is een veerdienst over de Breiðafjörður die Stykkishólmur met Brjánslækur in de regio Vestfirðir verbindt. Voor de kust van Stykkishólmur ligt het rotsachtige eilandje Súgandisey met een vuurtorentje erop, dat ook bekendstaat onder de naam Stykkið (“Het Stuk”) en dat met een dam met het vasteland verbonden is. Vanuit Stykkishólmur worden rondvaarten over de fjord en naar o.a. het eiland Flatey georganiseerd.

Kunst en cultuur

Cultuur
IJsland is rijk aan kunst en cultuur. Er zijn heel veel musea te vinden over verschillende thema’s. Door een paar van deze musea te bezoeken leer en ontdek je veel over IJsland. Veel musea gaan over het ontstaan van IJsland, het leven in specifieke gebieden en over vulkaanuitbarstingen en andere geologische verschijnselen. Zowel klassieke als moderne kunst komt aan bod en ook de kledingstukken gemaakt van o.a. rendierleer en vishuid worden uitgebreid tentoongesteld in de verschillende musea.

Sommige musea bestaan uit oude turfhuizen waar mensen tot de 20e eeuw in gewoond hebben. Ze geven een mooi beeld van hoe het leven er in vroeger tijden in IJsland aan toe ging. Ook interessant zijn de musea over spoken en hekserij, waarin oude sagen en legendes tot leven worden gewekt. In het Cultuurhuis kun je een expositie over de oude sagen en middeleeuwse handschriften en artefacten bezoeken.

Kunst
Kunst neemt een bijzondere plaats in in de IJslandse cultuur. Harpa is een concert hal in Reykjavik, het gebouw alleen als is een kunststuk op zich. De zuidgevel bestaat uit een drie dimensionale staal- en glasstructuur die het gebouw van kleur laat veranderen naarmate het zonlicht er anders op valt. Het gebouw is niet alleen voor concerten gebouwd, er worden ook films gedraaid en er zijn regelmatig conferences.

Het imposante Hallgrímskirkja, een modern kerkgebouw van basalt, is één van de opvallendste gebouwen die IJsland rijk is. Het strakke, kille, maar tegelijkertijd moderne ontwerp wordt niet door iedereen even fraai gevonden, maar bijzonder is het in ieder geval.

Informatie over openbaar vervoer in IJsland

IJsland heeft een uitstekend openbaar vervoer. De nationale spoorwegmaatschappij is Strætó bs (SBS). Tickets en tijden vind je op www.straeto.is. Populaire treinstations zijn Reykjavik, Kópavogsbær, Hafnarfjörður. Wil je liever vliegen? Bekende luchthavens zijn Reykjavik (KEF), Egilsstadir (EGS), Akureyri (AEY), Isafjordur (IFJ). Vliegen kan met o.a. Icelandair (www.icelandair.com). Voor meer info zie www.government.is. Het adres van de ambassade is: Oscars gate 29, 0352 Oslo, Noorwegen

Overige informatie over Ijsland

IJsland is ongeveer 3 keer zo groot als Nederland. Het land ligt in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan, net ten zuiden van de poolcirkel. Geologisch is IJsland zo’n 20 miljoen jaar geleden ontstaan door vulkanische activiteit in de Atlantische Oceaan. Het eiland bleef echter lange tijd onbewoond. In 874 kwam de eerste permanente bewoner, een ontdekkingsreiziger van Noorse afkomst. Daarvoor hebben Ierse monniken IJsland al bezocht en er is zelfs sprake van dat de Romeinen voet aan wal hebben gezet. Het merendeels van de huidige IJslanders stamt af van Ierse en Noorse kolonisten.

In de winter is het in IJsland één uur vroeger dan in Nederland. In de zomer is het twee uur vroeger. De munteenheid is de IJslandse kroon, afgekort ISK. Naast de visserij en visindustrie is toerisme tegenwoordig een belangrijke bron van inkomsten. Uit misdaadstatistieken blijkt dat IJsland één van de veiligste landen ter wereld is. Het land heeft geen eigen krijgsmacht maar is wel lid van de NAVO.

Bevolking van IJsland
In IJsland wonen zo’n 340.000 mensen. Hiervan woont ruim de helft in de hoofdstad Reykjavik en zijn voorsteden. De rest van de bevolking woont verspreid over het land in boerderijen en dorpjes. In het binnenland woont zo goed als niemand. Dit gebied bestaat vooral uit lava, bergen, rivieren, grind- en steenwoestijnen en gletsjers.

De IJslanders spreken oud Noors. Het is de oorspronkelijke taal die door de eerste eilandbewoners gesproken werd. Tegenwoordig spreken en verstaan de meest IJslanders daarnaast ook Engels. Vooral in Reykjavik is dat vanwege het toerisme ook wel nodig. De IJslander kan van het ene moment koppig en zwijgzaam zijn, terwijl je ze net daarvoor los en ongeremd hebt mogen meemaken. Grillig net als het weer, maar misschien daarom ook wel heel bijzonder. Ze zijn erg trots op hun culturele erfgoed en hebben een uiterst sterke nationale identiteit. De IJslanders zijn een zachtmoedig volk, ondanks dat ook zij geconfronteerd worden met moderne sociale problemen zoals drugsgebruik, pornografie en armoede. Over het algemeen is de IJslander erg tolerant en ruimdenkend.

Klimaat
Over het klimaat valt veel te zeggen. Zo sta je in de zon, een paar momenten later zit je in een sneeuwstorm. Echter is het een land voor alle seizoenen.

  • In het voorjaar klimt de zon steeds hoger en wordt de aarde opgewarmd. De trekvogels komen terug en het gras kleurt helder groen. De Papegaaiduiker is één van de vele vogels die in grote aantallen aanwezig is en je kunt ze dan in hun felle kleuren van zeer dichtbij observeren.
  • In de zomer kun je het treffen met een mooie, strak blauwe hemel. In het noorden gaat de zon nauwelijks onder. Er komt geen eind aan de zomerdagen. De zomer is ook uitstekend geschikt om te duiken, skiën op de vele gletsjers die IJsland rijk is, of om een sneeuwscootertocht op één van de grote gletsjers te maken. Ook vissen, fietsen en kajak varen behoort tot de mogelijkheden. En natuurlijk een boottocht maken om de walvissen te observeren die IJsland volop aanwezig zijn in de oceaan.
  • In de herfst kun je genieten van de vele schitterend gekleurde landschappen en fotografen kunnen hun hart ophalen.
  • De winter is voor IJsland het moment om het Noorderlicht te aanschouwen. In de nacht kan de zwarte hemel opeens verstoord worden door flikkerende en dansende flarden van groen, wit of rood licht. Als het koud en helder is zie je het Noorderlicht, een fenomeen waar veel bezoekers ook graag voor naar IJsland komen. Sneeuwstormen en winden komen in de winter zeer vaak voor. Dit houdt echter niet lang aan en na een poosje is alles weer stil en rustig en kun je weer genieten van fris en helder weer. Hoe het weer ook is, op één ding kun je altijd rekenen: wind! Deze is in alle gradaties aanwezig, van rustig tot zeer hand. Zorg dus altijd voor een winddicht jack, in alle jaargetijden van IJsland is deze onmisbaar.

Flora en fauna
Er zijn geen echte bossen in IJsland. Het land bestaat voor het grootste deel uit zand- en grindwoestijen, lavavelden, kale rotsen en gletsjers. Een woest en droog uitziend landschap. Mossen en korstmossen komen veel voor in IJsland. Ze groeien op lavavelden en vochtige plaatsen. Daaraan kun je ook zien dat de lucht in IJsland zeer zuiver is. Er valt vaak regen in IJsland, maar omdat het water vanwege de poreuze grond snel wegzakt krijgen de planten vaak geen kans om te groeien waardoor alles er toch droog en dor uitziet. Er waren tijdens de kolonisatie wel bossen, deze zijn echter door de vulkaanuitbarstingen en gletsjers verwoest. Er komen ook nog wat hogere planten voor zoals o.a. wilgenroosjes, wollegras, de hoornbloem en de zeesilene. Het groeiseizoen is echter vrij kort, waardoor er maar weinig eenjarige planten te vinden.

Vogels
Er zijn heel veel vogels te vinden op IJsland, een echte ‘must’ dus voor de vogelliefhebber. De papegaaiduiker, de wilde zwaan, de grauwe gans, de IJslandse brilduiker en steltlopers komen in groten getale voor. Verder zijn er nog poolvossen, nertsen, ratten en muizen. Deze laatsten vooral in de omgeving waar ook mensen wonen. Rendieren kun je ook in grote kuddes aantreffen. Deze zijn in de 18e eeuw vanuit Noorwegen ingevoerd en dienen vooral voor de vleesconsumptie. Walvissen en Dolfijnen zijn er vooral in de zomer. Maar ook de orka’s en de wipneusdolfijn kun je spotten. Zeehonden zijn er vooral aan de zuid- en westkust. De gewone zeehond en grijze zeehond kun je aantreffen op zandbanken, zandstranden en bij riviermondingen. Insecten zijn er ook, vooral bij de moerassen en Mývatn, wat “muggenmeer” betekend, kun je er last van hebben.

Feestdagen

  • Januari 1 = Nieuwjaarsdag
  • Maart/April = Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Paasmaandag, Begin van de zomer: 3e of 4e donderdag in April.
  • Mei 1 = Dag van de Arbeid, Hemelvaart: 6e donderdag na Pasen, Pinksteren: achtste maandag na Pasen.
  • Juni 17 = Onafhankelijkheidsdag.
  • Augustus = Verslunnarmannahelgi : koopliedenweekend, eerste weekend van deze maand.
  • December 25= Eerste Kerstdag, 26 = Tweede Kerstdag. De middagen voor kerstavond en Oudjaar zijn de mensen ook vrij.