Hotel boeken in Noorwegen

Ben je op zoek naar een fijn en betaalbaar hotel in Noorwegen? Noorwegen is een perfecte vakantiebestemming voor iedereen die op zoek is naar indrukwekkende landschappen, prachtige steden en de nodige rust. Een van de meest beroemde plaatjes uit Noorwegen zijn toch wel de bekende fjorden. Nergens op de wereld vind je zoveel fjorden als hier. Noorwegen leent zich ook perfect voor een roadtrip. Je hebt hier prachtige routes die je met een auto of camper kunt rijden. Onderweg vind je ook tal van hotels, appartementen en B&B’s om te verblijven. Wie in Noorwegen op vakantie gaat mag natuurlijk de verse vis niet missen. Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over het vakantieland Noorwegen inclusief hoteltips, bezienswaardigheden en praktische info. 

LandNoorwegen
HoofdstadOslo
Gemiddelde prijs hotelovernachting€208,9
TaalNoors
ValutaNoorse kroon (NOK)
Beste reistijdmaart en augustus
Aantal inwoners5 miljoen
TijdzoneUTC+02 (tijdsverschil: geen)
Telefooncode+ 47
Gemiddelde zomertemperatuur15,9 graden

Zoek beste hotels Noorwegen november 2024

Een manier waarop veel mensen Noorwegen bezoeken is middels een rondreis met eigen auto. In Noorwegen kan je kiezen voor vele hotels, vakantiehuisjes en speciale trekkershutjes. 

  • Vakantiewoningen: Bij veel rondreizen verblijf je in comfortabele vakantiewoningen gelegen op een vakantiepark. Alle huisjes zijn minstens voorzien van een eigen keuken met keukenuitzet, eigen badkamer met een douche en toilet, een eettafel met stoelen, een zithoek met zetels en een privéterras. Het aantal slaapkamers is voorzien naar het aantal personen die er verblijven. Bedlinnen en handdoeken zijn telkens zelf mee te brengen of ter plaatse te huren.
  • Hotels: Rondom grote steden heb je ook zeer goede hotels waar je kunt verblijven tijdens jouw rondreis. Reis je bijvoorbeeld langs Oslo, Bergen, Frederikstad, Hamar of Egersund? Dan heb je veel keuze in basic hotels en meer luxe hotels met wellness voorzieningen.
  • Trekkershut: Maak kennis met Noorwegen door middel van een rondreis met eigen wagen langs trekkershutjes. Een trekkershut is een basisaccommodatie en een prima alternatief voor een vakantie met de tent. Ideaal voor mensen die op zoek zijn naar een kampeergevoel. Indien er op een bepaalde accommodatie geen trekkershut beschikbaar is verblijft u in een appartement. Een trekkershut is een heel budgetvriendelijke manier om op vakantie te gaan, en een prima alternatief voor een vakantie met de tent. Ze geven je een echt kampeergevoel. Veel trekkershutten zijn gelegen op een vakantiepark met toegang tot gemeenschappelijk sanitair en een gemeenschappelijk keukengedeelte. De trekkershutten zelf zijn voorzien van bedden, licht, elektriciteit en stromend water. Bedlinnen en handdoeken zijn telkens zelf mee te brengen of ter plaatse te huren.

Booking.com

Populaire regio’s voor een hotelovernachting in Noorwegen

Een goedkope hotelkamer boeken in Noorwegen? Kies hieronder een van de beschikbare regio’s voor tips en actueel aanbod! Ontdek ook hotelkamers in Oostenrijk en huisjes in Polen.

Populaire plekken in deze regio:

Informatie over openbaar vervoer in Noorwegen

Noorwegen heeft een uitstekend openbaar vervoer. De nationale spoorwegmaatschappij is Norwegian State Railways(VY). Tickets en tijden vind je op www.vy.no. Populaire treinstations zijn Oslo, Bergen, Nordkapp, Trondheim, Bodø, Narvik. Wil je liever vliegen? Bekende luchthavens zijn Bergen (BGO), Kristiansand (KRS), Oslo (OSL), Sandefjord (TRF), Stavanger (SVG), Trondheim (TRD). Vliegen kan met o.a. Scandinavian Airlines (www.flysas.com). Voor meer info zie www.regjeringen.no. Het adres van de ambassade is: Oscars gate 29, 0352, Oslo

Reisgids Noorwegen

Bezienswaardigheden

Trollveggen

Trollveggen, letterlijk vertaald als trollenmuur, is een rotsformatie gelegen in de prachtige Romdalsvallei. Met 1100 meter is ze de hoogste verticale rotsformatie van Europa. Net voor de rotsformatie werd een rustplaats gecreëerd waar je kan picknicken met zicht op de toppen. Ze is een geliefde plaatst voor rotsklimmers. Aan de voet van dit massief stroomt de Rauma rivier.

Maihaugen

Maihaugen, gelegen in Lillehammer, is een van Noorwegen’s grootste openluchtmusea. In dit openluchtmuseum is te zien hoe de mensen vroeger leefden. Er staan meer dan 200 gebouwen tentoon gesteld, evenals enkele tentoonstellingen en eetgelegenheden. Maihaugen is het hele jaar geopend, maar de meeste activiteiten gaan door tijdens de zomer. Een van de blikvangers van het museum is de staafkerk van Garmo met de drakenkoppen op het dak. Ze is gelegen net aan de inkom en is gebouwd begin jaren 1200.

Lærdalstunnelen

De Lærdalstunnel is met zijn 24,5 kilometer lengte de langste autotunnel ter wereld. De tunnel is dermate lang dat er maatregelen werden getroffen om bestuurders alert te houden. Om de 6 kilometer kom je in een speciale ruimte met nagebootst daglicht om verveling tegen te gaan en om bestuurders wakker te houden. Hier kan je ook even stoppen.

Kristiansand

Kristiansand, dat gelegen is aan de zuidkust van Noorwegen, is een stadje met tal van activiteiten waar de Noren graag hun vakantie doorbrengen. Een must om te bezoeken als je in Kristiansand bent is de vismarkt. In dit gezellige stukje van de stad zijn er diverse restaurants en cafés waar je lekker kunt eten en drinken. Op 11 km van Kristiansand kan je het Zoo en Amusement Park vinden, wat een combinatie is van een dierentuin, een pretpark en waterpret. Verder zijn er tal van winkeltjes. Verder kan je nog een bezoekje brengen aan het oude stadscentrum ‘Posebyen’, de Domkerk en Ravnedalen Naturpark.

Stavanger

Stavanger, dat gelegen is in het zuidwesten van Noorwegen, is een echte industriestad.
Een bezoekje aan het oude stadscentrum ‘Gamle Stavanger’ en de Domkerk zijn aanraders. Ten zuiden van Stavanger kan je enkele strandjes vinden en het monument “Sverd i fjell” als herdenking aan de slag bij Hafrsfjord. Verder zijn er ook nog enkele musea, waaronder het archelogisch museum en het petroleum museum.

Bergen

Bergen wordt vaak liefkozend “de toegangsweg tot de Noorse fjorden” genoemd. Deze stad is dan ook een goed gevestigde havenstad waar menig cruiseschip aanmeert voor een bezoek aan Noorwegen. Een perfect uitgangspunt om de Noorse fjorden te ontdekken. In Bergen zelf valt veel te beleven. Zeer bekend is Bryggen, de typerende houten gekleurde huisjes die op de Unesco werelderfgoed lijst staan. Verder heb je er ook nog de vismarkt, het aquarium, diverse musea, en de Fløibanen, een kabelspoorweg die je naar de top van de berg Fløyen brengt en een prachtig panorama biedt over de stad.

Oslo

Oslo, gelegen aan het Oslofjord, is de hoofdstad van Noorwegen. Het koninklijk paleis (dat in de zomer ook bezocht kan worden) is hier gelegen, alsook het operahuis, het parlementsgebouw, de Nationale galerij, het Nationaal theater, tal van musea waaronder het Vikingschip museum en ga zo maar door. Winkeltjes en restaurantjes zijn er in overvloed. Wie zo veel mogelijk wilt zien op korte tijd kan een ritje boeken met de sightseeing bus.

Flåm

Flåm is een klein, idyllisch en zeer toeristisch dorpje gelegen aan het Aurlandsfjord. De belangrijkste attractie is ongetwijfeld de beroemde Flåmsbana-treinbaan tussen Flåm en Myrdal, één van de steilste treintrajecten ter wereld die je langs rivieren, watervallen en bergtoppen voert. Verder zijn er nog diverse wandelmogelijkheden, waaronder een die je naar de brekkefossen waterval leidt een mooi uitzicht geeft op het dorpje. Beschrijvingen van de verschillende wandelroutes vind je terug in het centrum.

Gygrestolen

Gygrestolen is een unieke rotsformatie gelegen in de regio Bø. De wandeling er naar toe is mooi en (aangezien het niet zo bekend is) nog niet platgelopen door wandelaars. De toch heen en terug is ongeveer 7 kilometer lang en duurt ongeveer 4 uur. Parkeren kan aan het meer Uvdalstjønna aan een zijweg van de Uvdalvegen.

Preikestolen

Een van de bekendste wandelingen in Noorwegen (misschien wel dé bekendste) is die naar de Preikestolen. Deze rotswand die recht naar beneden afloopt steekt ongeveer 600 meter hoog boven de Lysefjord uit. Een trip naar de top en terug neemt ongeveer 4 à 5 uur in beslag en is op sommige stukken vrij stijl. Pijn en stramme spieren zijn echter snel vergeten eens je de top bereikt hebt en je kan genieten van het schitterende uitzicht over de Lysefjord. De auto parkeren kan bij de Preikestolen Fjellstue in Jørpeland.

Kjerag

Kjerag is een berg gelegen aan de Lysefjord. Met zijn 1084 meter steekt hij boven alle andere toppen aan de Lysefjord uit. De grootste blikvanger op de wandeling naar Kjerag is ongetwijfeld de Kjeragbolten, een steen die tussen twee rotsen is ingeklemd en die 1000 meter boven de Lysefjord hangt. De echte waaghalzen kunnen hier op springen om een foto te maken, maar opgelet, voorzichtigheid is geboden. Zoals bijna overal in Noorwegen is er geen afscherming voorzien. De wandeling start bij Øygardstøl, is heen en terug ongeveer 10 kilometer lang en neemt ongeveer 5 uur in beslag. Goede wandelschoenen zijn een must aangezien sommige stukken stijl zijn en je soms langs kabels naar boven moet klauteren.

Trolltunga

Trolltunga, letterlijk vertaald als ‘trollentong’, is zonder twijfel een van de meest fantastische steenformaties in Noorwegen. Deze lang uitstekende rots torent ongeveer 700 meter uit boven het Ringedalsmeer aan de Hardangervidda. De wandeling begint bij de Mågelibanen in Tyssedal waar je de auto kan parkeren. Vroeger kon men het treintje gebruiken om naar boven te gaan maar tegenwoordig is dit voor toeristen gesloten dus zal de volledige tocht te voet afgelegd moeten worden. Vooral de eerste kilometer is enorm pittig aangezien die stijl naar omhoog gaat. Daarna vlakt het wat af, maar de weg naar Trolltunga is lang en kent veel hoogteverschillen. De trip heen en weer is 22 kilometer lang. De meeste wandelaars doen er 8 à 10 uur over dus begin zeker vroeg genoeg aan de tocht.

Gaustatoppen

De Gaustatoppen, die met haar 1883 meter hoogte boven het stadje Rjukan uittorent, wordt gezien als een van de mooiste bergen in Noorwegen. De wandeling naar de top van de berg is een erg populaire wandeling; meer dan 30.000 mensen maken jaarlijks deze tocht. Als het weer het toelaat heb je, eens je de top hebt bereikt, een prachtig zicht op een zesde van Noorwegen. Voor wie het liever iets rustiger aan doet kan je ook naar de top gaan met de Gaustabanen, een kabelkarretje gelegen in de berg. Binnen 15 minuten sta je al boven. Gaustabanen is geopend van midden juni tot midden oktober en kost per persoon ongeveer 350 NOK. De wandeling begint in Stavsro , de totale afstand heen en terug is ongeveer 8 km en neemt ongeveer 5 à 6 uur in beslag. Geschikte wandelschoenen zijn vereist.

Skomakarnibbå

De Skomakarnibbå is een speciaal gevormde, vooruitstekende rotsformatie 700 meter boven zeeniveau. Deze wandeling is iets minder bekend, en daarom ook minder druk bewandeld dan bijvoorbeeld de Preikestolen of Kjerag, en een goed alternatief voor mensen die van rust houden. De wandeling begint bij boerderij Hagalid, waar je ook de auto kan parkeren. Het begin van de wandeling is vrij vlak, maar na een tijdje kom je al bij de eerste stevige klim. Van zodra je de top en het uitzicht punt Øksnafjellet hebt bereikt heb je een prachtig zicht over de omgeving. Na ongeveer een klein uurtje wandelen van dit punt kom je de dare-challange tegen, een uitstekende rots boven het fjord. Vanaf hier is het pad niet meer gemarkeerd, maar als je de kloof blijft volgen kom je uiteindelijk bij de Skomakarnibbå terecht. De wandeling heen en terug duurt ongeveer 5 à 6 uur.

Briksdalsbreen + Nigardsbreen

Beide gletsjers zijn zijarmen van Europa’s grootste gletsjer, de Jostedalsbreen. De wandeling heen en terug naar de Briksdalbreen is ongeveer 5 kilometer lang en gemakkelijk te doen. Je kan kiezen om de wandeling te volgen langs het grindpad waar de trolleys rijden, of langs het iets avontuurlijkere wandelpad. Net bij de parking heb je nog een zicht op de Volefossen waterval, die daar vlak bij ligt. Naar de Nigardsbreen gletsjer is het ongeveer 40 minuten wandelen. Er is ook een mogelijkheid om een begeleide wandeling te maken op het ijs.

Buerbreen

De Buerbreen gletsjer, gelegen in Odda, is een zijarm van de Folgefonna gletsjer. De wandeling heen en terug neemt ongeveer 3 uur in beslag. Het laatste stuk in stijl en brengt je langs koorden naar boven. Breng dus zeker goede wandelschoenen mee! Er is ook een mogelijkheid om een begeleide wandeling te maken op de gletsjer. Meer informatie hierover kan je in het toeristisch informatiepunt vinden in het centrum van Odda.

Amotan

Op ongeveer 40 kilometer van Oppdal vindt je de prachtige waterval Amotan.Parkeren kan bij de boerderij in Jenstad. Een kleine afdaling langs het pad brengt je naar beneden tot aan de voet van de waterval. Wie wil kan hierna nog een prachtige wandeling maken rond het gebied. Lengte +/- 8 kilometer met soms pittige afdalingen langs kettingen en af en toe een zware klim.

Husedalen Vallei

De wandeling door de Husedalen vallei is werkelijk magnifiek, een echte aanrader. Vanaf de start van de wandeling tot en met het einde kom je maar liefst 4 watervallen tegen vlak na elkaar. De ene nog spectaculairder dan de andere.Net voor het begin van de wandeling is er een parkeerplaats waar je de wagen kan parkeren. Een grindpad brengt je tot bij de elektriciteitscentrale, waar de eerste waterval reeds te zien is. Een trip heen en terug langs alle watervallen neemt ongeveer 5 à 6 uur in beslag. Sommige stukken kunnen vrij stijl zijn dus breng zeker de juiste wandelschoenen mee.

Låtefoss

De Latefossen is gelegen in Hordaland en is een drukbezochte toeristische ‘tweeling- waterval’. Met zijn lengte van ca 165 meter is deze waterval, vooral als het wat warmer is en de sneeuw begint te smelten, absoluut de moeite waard. De waterval kom je tegen als je weg nummer 13 volgt, op de Hardangervidda Nationaal Toeristische Route.

Stigfossenen Tverrdalsfossen

Stigfossen en Tverrdalsfossen (of Trollfossen) zijn het waterval duo dat aan weerszijden van de beroemde Trollstigen bergweg liggen. Beide zijn goed te zien als je over deze weg rijdt en zijn, voornamelijk als het wat warmer is en de sneeuw begint te smelten, enorm spectaculair.

Brekkefossen

De Brekkefossen ligt net buiten Flåm en is te zien vanuit de Flåmsbana, het treintje dat vertrekt vanuit Flam. Wie echter wil kan deze waterval ook te voet bezoeken. De wandeling begint in het centrum van Flam en duurt heen en terug ongeveer 1 uur. De wandeling is kort maar best wel pittig aangezien ze vrij snel stijl omhoog gaat. Eens boven wordt je echter beloond met een prachtig zicht op deze waterval en een mooi panorama over Flåm en de fjord.

Manafossen

De Manafossen is met zijn 90 meter de hoogste waterval van de provincie Rogaland.De wandeling naar de waterval is kort maar krachtig. Vanaf de parkeerplaats is het slechts een paar honderd meter naar het uitzichtpunt. Op de steile plekken zijn er kettingen en houten trappen geplaatst om de wandeling iets makkelijker te maken. Vanaf het uitzichtpunt heb je nog de mogelijkheid om de wandeling een half uurtje verder te zetten naar de oude Man bergboerderij.

Rondane Nationaal Park

Rondane Nationaal park is het oudste park in Noorwegen en telt maar liefst 10 bergtoppen boven de 2.000 meter. Het grootste deel van het park is rotsachtig en wordt bedekt door mossen. Doorheen dit park loopt de Nationaal toeristische route, met om de zoveel tijd een uitzichtpunt over het park. Langs de kant van de weg zijn er diverse mogelijkheden om even een stapje in het park zelf te zetten. Verder worden er in Rondane ook mogelijkheden gegeven om te raften, fietsen, paardrijden en vissen. Informatie over de mogelijkheden kan je vinden in de toeristische infopunten in Ringebu, Otta en Dombås.

Jotunheimen

Het oud Noorse woord Jotunheimen betekent ‘Huis van de Reuzen’, zeer toepasselijk gekozen voor deze bergachtige streek waarin maar liefst 29 van de hoogste bergen van Noorwegen liggen, inclusief de allerhoogste, namelijk Galdhøpiggen (2.469 meter boven zeeniveau). In Jotunheimen kunnen diverse dagtochten gemaakt worden. Meer informatie over diverse wandelmogelijkheden kan je vinden in het Norsk Fjellmuseum van Lom.

Nationaal park Dovrefjell – Dunndalsfjella

Vlak aan Oppdal ligt het Dovrefjell Nationaal Park, huis van de muskusossen, elanden en rendieren. Via geleide tochten kan je deze dieren spotten. Verder kan je hier ook nog uitgebreid wandelen, kanoën, bergbeklimmen en vissen. De autoweg E6 loopt dwars door het park, waardoor je ook vanuit de auto van de prachtige landschappen kan genieten.

Hardangervidda

De Hardangervidda is niet alleen het grootste nationale park van Noorwegen, maar ook één van de grootste hoogvlaktes van Europa. Het telt enorm veel gemarkeerde wandelroutes, tevens kan je er ook fietsen en vissen. De populairste fietsroute is de Rallarvegen, met een afstand van ongeveer 100 km, waarvan een deel langs de Hardangervidda gaat. Informatie over de mogelijkheden kan je vinden in het Røldal Tourist Information Office.

Hardanger

De Nationaal-Toeristische Route Hardanger is een 158 kilometer lange route die je meevoert langs de prachtige Hardangerfjord, het Folgefonna nationaal park met de gletsjer, de toeristische waterval Låtefossen en nog veel meer. De regio is gekend om zijn fruitteelt, en telt ook ontelbare fruitbomen die tijdens het bloeiseizoen prachtige taferelen opleveren. Na de plukperiode staan er langs de weg fruitkraampjes waar je tegen betaling een bakje fruit kan kopen .

Aurlandsfjellet

De Aurlandsfjellet Nationaal-Toeristische Route is een 47 kilometer lange weg die zijn hoogste punt bereikt op 1306 meter boven zeeniveau. Onderweg kom je langs het spectaculaire uitzichtpunt Stegastein, een platform dat van staal en hout is gemaakt en 30 meter uit boven de fjord steekt op een hoogte van 650 meter. Verder zijn er nog 2 andere uitzichtpunten waar je de auto even aan de kant kan zetten.

Rondane

De Nationaal-Toeristische Route Rondane is een 75-kilometer lange weg die je langs het oudste nationaal park van Noorwegen voert. Het park typeert zich vooral door de verschillende mossoorten die er groeien. Langs de route vindt u meerdere parkeerplaatsen waar u even kan wandelen, een foto kan nemen of picknicken. De rustplaatst Sohlbergplassen geeft je een prachtig zicht op de bergreuzen van het park, Strømbu is een ideale plaats om de wagen even te parkeren en het park te voet te verkennen.

Geiranger-Trollstigen

De Nationaal-Toeristische Route Geiranger-Trollstigen is een van de spectaculairste routes doorheen Noorwegen. De Trollstigen berpas telt maar liefst 11 haarspeldbochten en toont een knap staaltje kunde van de bouwers . Bovenaan op de top kom je bij een uitkijkplatform wat je een prachtige kijk geeft op de volledige weg en de naburige watervallen. Rondom heb je zicht op de toppen van de Dronning (1568 m), de Kong (1593 m) en de Bispe (1475 m). Wie wil kan ook te voet via de oude paardenweg tot aan het platform geraken. Verder zijn er nog verscheidene rustpunten, namelijk Gudbrandsjuvet en de spectaculaire uitzichtspunten Ørnesvingen en Flydalsjuvet. Vóór juni en na september kan deze weg deels afgesloten zijn wegens de weersomstandigheden.

Sognefjellet

De Nationaal-Toeristische Route Sognefjellet is met haar lengte van 108 kilometer de hoogste bergweg in Noord-Europa. Maar niet alleen dat maakt deze route zo speciaal, ze brengt je namelijk langs twee ultieme uitersten. Het ruige, imposante berglandschap van Jotunheimen Nationaal park en de lieflijke Lustrafjord. Vooral in Mei en Juni komt de Sognefjellet goed tot zijn recht, met zijn hoge sneeuwmuren langs de zijkant van de weg. In de zomer is de meeste sneeuw verdwenen, maar de hoge bergtoppen zijn nog steeds bedekt met sneeuw. Onderweg komt u verscheidene rustplaatsen zegen zoals Vegaskjelet, Nedre Oscarshaug,Mefjellet en Liasanden. De weg wordt tijdens de winter afgesloten. Ze opent begin mei en sluit weer rond november, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Ryfylke

Ryfylke Nationaal-Toeristische Route is met zijn 183 kilometer de langste toeristische weg van Noorwegen. Ze voert je langs prachtige landschappen, watervallen en fjorden. Tevens telt ze enkele uitzichtpunten en rustpunten waar u kunt picknicken en rustig de omgeving opnemen. Enkele hoogtepunten langs deze weg zijn de waterval Svandalsfossen, de zinkmijnen in Allmannajuvet, de zalmstudio in Sand en de Høse brug, die prachtig verlicht is als het donker is.
Deze weg wordt wegens de gevaarlijke weersomstandigheden deels afgesloten rond november en heropent terug in juni.

Staafkerk van Lom

De staafkerk van Lom ligt in het plaatsje Fossbergom in de gemeente Lom. Ze werd gebouwd rond ca 1160 in de periode waarin het christendom in Scandinavië werd verspreid. Van midden mei tot en met midden september is deze kerk geopend voor bezoek.

Staafkerk van Kaupanger

In Kaupanger, gelegen aan het Sognefjord, kan je deze staafkerk vinden. Ze werd gebouwd rond 1180 in de periode waarin het christendom in Scandinavië werd verspreid. Van juni tot en met eind augustus is deze kerk geopend voor bezoek.

Staafkerk van Røldal

Midden in het hart van Røldal kan je de staafkerk vinden. Ze werd gebouwd rond ca 1250 in de periode waarin het christendom in Scandinavië werd verspreid. Ze is de enige staafkerk waar er nog steeds dagelijks diensten worden gehouden. De werk was, en is nog steeds een pelgrimsoord. Er wordt gezegd dat het kruis magische genezende krachten zou hebben. Van begin juni tot en met eind augustus is deze kerk geopend voor bezoek.

Trondheim

Trondheim is de hoofdstad van de Noorse provincie Sør-Trøndelag en meteen ook de 3de grootste stad van Noorwegen. Een van de grootste blikvangers van de stad is de imposante kathedraal , dat geopend is voor bezoek van juni tot en met augustus. Vlakbij de kathedraal ligt het park Marinen waar in de zomer iedereen zijn lakentje komt leggen om te genieten van de zon. Verder zijn er nog tal van winkeltjes en gezellige restaurantjes waar je iets kan eten en drinken. Heel typisch zijn ook de gekleurde paalwoningen die je langs het water kan vinden.

Praktische informatie over jouw reis naar Noorwegen

Verkeersregels

In Noorwegen gelden over het algemeen dezelfde regels als in Nederland (verplicht dragen van veiligheidsgordels, verplicht om reflecterend veiligheidsvest bij te hebben, verbod om achter het stuur mobiel te bellen,…). Er zijn echter ook enkele zaken die verschillend zijn.

  • In het algemeen geldt op de Noorse wegen een maximum snelheid van 80 kilometer per uur, met uitzondering van enkele banen nabij de grootsteden. Dit staat altijd met borden aangegeven.
  • Het is altijd verplicht om met dimlicht te rijden, ook tijdens de dag, ook als de zon schijnt en het mooi weer is.
  • Het is verboden onder invloed van alcohol achter het stuur te zitten, autorijden met een promillo van meer dan 0,2 is absoluut verboden. Dit wilt zeggen dat men na het consumeren van een glas bier of wijn geen plaats meer kan nemen achter het stuur.
  • Opgelet: In Noorwegen kunnen de boetes hoog oplopen!

Tolwegen

Tijdens je vakantie zal je ongetwijfeld een aantal tolwegen tegenkomen. Het is interessant om op voorhand je credit card te registreren via AutoPASS. De meeste tolstations zijn automatisch en indien je geregistreerd bent kan je hier eenvoudig passeren zonder te stoppen. Het correcte bedrag wordt van je kaart afgetrokken.

Veerboten

Soms komt het voor dat je tijdens je doortocht de ferry zult moeten nemen. Noorwegen telt een uitgebreid netwerk van veerboten om je sneller van punt A naar B te krijgen. Even uitrusten en van het mooie uitzicht genieten is de boodschap! Houd er wel rekening mee dat het op sommige routes in de zomermaanden iets drukker kan zijn en dat er een wachttijd is.

Wandelen in Noorwegen

In Noorwegen mag men gebruik maken van het ‘Allemansrecht’. Dit houdt in dat het iedereen is toegestaan om vrij te gaan en staan waar je maar wilt, zolang het niet op private eigendommen is. Wel wordt er verwacht dat wandelaars met zorg omgaan met de omgeving en hun afval meenemen in plaats van achter te laten. Noorwegen staat bekend om zijn properheid en hier moet iedereen aan meewerken.

Overige Tips

Bij wandelingen in Noorwegen is goed, waterdicht schoeisel geen overbodige luxe. Breng altijd warme kledij mee die je beschermt tegen regen. In de bergen kan de temperatuur namelijk enorm snel omslagen. Check daarom altijd op voorhand even het weerbericht. Brengt bij een wandeltocht altijd voldoende eten en drinken mee. Soms is het zelfs mogelijk om enkel een leeg flesje mee te nemen die je tijdens je wandeling kan vullen met bergwater.

Klimaat

Ondanks wat sommige mensen denken biedt Noorwegen een relatief zacht klimaat. In de winters kan het er wel erg koud worden, maar tijdens de zomermaanden is het in Noorwegen aangenaam vertoeven.
Van mei tot midden juni is het lente en komt het land terug in bloei. Door het smeltwater in de bergen groeien de watervallen spectaculair. De fruitbomen aan de fjorden staan vol in bloesem en zorgen voor een idyllisch plaatje. In de lente kunnen er echter nog wel eens grote temperatuursverschillen zitten in het land zelf. In de berggebieden kan het lijken alsof de winter nog bezig is en enkele bergwegen zijn zelfs nog afgesloten.

Eind juni tot begin augustus is het volop zomer en hoogseizoen. De zomers in Noorwegen kunnen warm zijn, en hoe noordelijker je gaat, hoe langer de dagen duren. In de zomer kan het ook wel eens regenen, en in de berggebieden liggen de temperaturen altijd iets lager. Ook in de herfst is het landschap in Noorwegen prachtig. De temperaturen liggen iets lager dan in de zomer, en de watervallen zijn iets minder vol dan in de lente, maar het landschap wordt mooi gekleurd door de gouden en rode herfstkleuren.

Met de hond op vakantie

Als je met de hond wilt reizen naar Noorwegen zijn er sommige regels die in acht genomen moeten worden. Voordat je Noorwegen binnen reist moet je je melden bij de douane (‘goods to declare’) om je hond aan te geven. Sinds enkele jaren zijn de regels om met honden te reizen naar Noorwegen versoepeld. Op het internet kan je wel eens tegenstrijdige informatie vinden.